>Krimimord - Leif Davidsen<

Foredrag af Leif Davidsen, Højskolelærer og cand. mag i musik og dansk.
Pernille har stor undervisningserfaring fra musikskole, friskole samt voksenundervisning. Kan ledsage fællessangen på klaver.

1. Fortællingens Nødvendighed
Hver søndag samles folk i kirkerne for at høre Bibelens fortællinger, og bagefter under frokosten bliver der fortalt helt andre fortællinger. Om aftenen samles vi foran fjernsynene rundt omkring for at høre eller se gode historier, og endelig slutter mange af os dagen af med at læse en af de gode historier i det kæmpe arsenal, der ligger gemt i litteraturen. Vi er storforbrugere af de gode historier. Vi kan ikke leve uden dem og har aldrig kunnet det. Hvorfor ikke?

Hvad er fortællinger, og hvorfor er de så vigtige for vores liv?
Hvilke virkemidler bruger litteraturen og hvad er det de dygtige forfattere gør når vi fanges ind i fortællingen? Det vil jeg forsøge at give et svar på i foredraget, som vil blive krydret med oplæsninger af en bred vifte af god litteratur samt sange fra højskolesangbogen.
Foredraget har været afholdt på Aabenraa bibliotek samt på Højskolen Østersøen.

2. Moderne Mord. Hvorfor er krimien så populær?
Krimien
er en særlig- og særligt populær- fortælling med sit eget regelsæt: Opklaringsarbejdet former en fremadskridende handling, der samtidig etablerer den begivenhedskæde, der i fortiden har ført frem til forbrydelsen. Dermed ligner krimien levet liv i dens evige vekslen mellem hændelser og refleksion. Krimien er således en slags ”fortællingernes fortælling” der i litterær form modsvarer Kierkegaards dictum om at leve livet forlæns og forstå det baglæns.

Men dette er ikke den eneste årsag til krimiens popularitet, for den moderne krimi har et ærinde, et anliggende, der går ud over selve opklaringen. Krimien spiller på menneskets følelser, på deres behov og nysgerrighed efter at kende forskel på godt og ondt og således tager den moderne krimi emner op som skyld, straf og retfærdighed. Det er ikke mere muligt at kategorisere forbryderen som værende entydigt ond, og politiet som retfærdighedens redskab og således lægger mange krimier op til en etisk læsning.

Foredraget tager udgangspunkt i den skandinaviske krimi repræsenteret ved blandt andre: Leif Davidsen, Håkon Nesser, Gunnar Staalesen, Arne Dahl, Jo Næsbø, og disse forfattere beskæftiger udover krimiintrigen også med myter, bibelhistorie, religiøse fænomener og referencer til kristendommen.
Foredraget har bl.a. været afholdt på bibliotekerne i Haderslev, Odense og Ordrup samt på Løgumkloster Højskole og Højskolen Østersøen; Helligåndskirken, Århus.

3. Herman Bang og de stille eksistenser
Et foredrag om Herman Bangs liv og litteratur.
Foredraget handler om Herman Bangs liv: en barndom i Sønderjylland, et tidligt tab af forældrene og senere et liv som freelance journalist og forfatter, hvor han som en af de første skribenter måtte indrette sig efter markedets betingelser. Den litterære gennemgang tager udgangspunkt i følgende skikkelser fra Herman Bangs bøger: Katinka i Ved Vejen, Tine fra bogen af samme navn, og Ida fra Ludvigsbakke. Han kaldte dem de stille eksistenser, og selv om portrættet af dem er bundet til nogle andre sociale miljøer og en anden tid, er de stadig interessante at læse om i dag, fordi Herman Bang var så god til at ramme det psykologiske og eksistentielle i karakteren. Bang formidler i sit sproglige udtryk og gennem replikkerne lige netop disse skæbner på en måde, så man ikke bare forstår dem, men også føler og lever med dem. Foredraget vil give en indsigt i Herman Bangs forfatterskab samt en anskueliggørelse af sammenhængen mellem Bangs liv og værker.
Foredraget er nyt!

Opdateret mandag den 28. januar 2013, kl. 20:19:48

Andre kunstnere:

Digterkomiker - Peter Larsen
DSBforedrag - Henrik Byager
Folkemusikenergi - Almost Irish
Hverdagsforedrag - Connie Svendsen
Kamerahumor - Undercover Service
Lederenergi - Nicolai Moltke-Leth
Partybandkoncert - kopimusik
Rpshmdna
Stemmetypesanger - Gert Henning-Jensen
Thomas William
Vinterbergskuespiller - Susse Wold

Virola Carla

Relateret side:

Gitte Brohus booking
Los Problemos
Anne Linnet 03102011130225
Kongen af Danmark Bolcher
Finn Nørbygaard 08102011132832
Vivienne McKee 09102011104841